Foelie heel voor soep (bio)

 1,20

  
Foelie (ook: folie) is een in de keuken gebruikte specerij met een vrij zachte smaak. Het woord foelie stamt af van het Latijnse woord folium, voor “blad” of “vlies” (vergelijk folie).
De vruchten van de nootmuskaatboom (Myristica fragrans) leveren twee verschillende kruiden: Nootmuskaat en Foelie.
Foelie is de gedroogde zaadmantel. Het zaad of de vrucht is de nootmuskaatbol.
Vanaf de Middeleeuwen behoort foelie tot de geliefde kruiden. De vroegere Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) had gedurende lange tijd het monopolie op de productie en handel in foelie en nootmuskaat, door te zorgen dat de muskaatbomen alleen op de Molukken groeiden. De Engelsen slaagden erin de muskaatbomen te verbouwen op Grenada en braken zo dit monopolie. Toen ook de Fransman M. Poivre het zaad meesmokkelde en het begon te kweken, verloren ook de Engelsen hun positie.
Foelie wordt vooral gebruikt bij het stoven van vlees (runderlappen) en in soepen. Ook in speculaas vindt foelie toepassing.
Foelie wordt eveneens toegepast in parfum en likeur, bijvoorbeeld in chartreuse.
Smaak: 
Nootmuskaat en foelie lijken wat smaak betreft erg op elkaar. Beide smaken warm, sterk kruidig en zijn erg aromatisch.
Foelie is wat scherper van smaak en – volgens fijnproevers – ook delicater (fijner).
Weight 10 g
Maat/eenheid

Updating…
  • No products in the cart.