Laurier gemalen (bio)

 1,20

  
Laurier (Laurus nobilis) is een in de keuken gebruikt kruid. Laurierbladeren zijn afkomstig van de laurierboom of -struik.
Gebruik in de keuken
Laurier is een echte smaakmaker, in geen overdreven grote hoeveelheden, maar subtiel gebruikt geeft hij smaak aan wortel- en andere stampotten, zuurkool, stoofpotjes (Vlaamse karbonaden, konijn, ragout), ook in groentesoepen en rijstschotels is laurier niet weg te denken. Ook in visgerechten vormt hij een perfect geheel.
Laurier maakt ook deel uit van het “bouquet garni” (kruidentuiltje) = 2 takjes peterselie ,1 takje tijm en 1 laurierblad).
Een laurierblad meekoken in melk als extra smaakmaker in cake en rijstpudding.
Laurierblaadjes kunnen zowel vers als gedroogd gebruikt worden.
Ze mogen meekoken, hoe langer de blaadjes meekoken des te kruidiger de smaak.
Recept
Artisjokken op zijn Grieks
Artichauts à la Grècque
ingrediënten
8 kleine artisjokken
3 citroenen
3 dl droge witte wijn
1 dl olijfolie
2 dl water
2 theelepels koriander
tijm
laurier
gedroogde venkel
zout, peper
Bereiding
Maak de artisjokken schoon, snij de steel eraf, schil de bodem, snij de harde delen van de blaadjes en snij ze middendoor. Verwijder het hooi en wrijf ze in met 1/2 citroen. Haal de gele schil van de citroen, neem niet het wit mee en maak het fijn. Doe de schil met de wijn, het water en het sap van twee citroenen in een pannetje. Voeg er olie, de koriander, wat tijm, laurier en peper bij en wat venkel. Strooi er zout over en breng het mengsel aan de kook. Wanneer het kookt, voegen we de artisjokken toe en laten ze 30 minuten zachtjes koken. Giet ze af, leg ze in een kom, reduceer het vocht tot de helft, passeer het door een zeef en schenk het over de artisjokken. Laat deze afkoelen en serveer ze zeer koud.
http://www.culinairkookboek.nl/ingredienten/laurier
Gepocheerde zalmfilets met laurier
Bestanddelen :
4   zalmfilets (vers of diepvries)
4  blaadjes laurier
1 takje tijm
sap van 1 citroen
peper, zout
glas droge, witte wijn
een theelepel viskruiden
Doe de zalmfilets in een kom samen met de laurierblaadjes, de tijm, kruid licht met zout en peper, doe er de viskruiden bij, overgiet alles met de wijn en laat zachtjes gaar worden (6 à 10 minuutjes). Neem de vis uit de pan en laat afkoelen.
Besprenkel de visfilets met het citroensap en dien op met een lekkere coctailsaus.
Coctailsaus:  enkele eetlepels mayonaise met wat tomatenketchup, een scheutje whisky, wat peperpoeder  goed door elkaar mengen, eventueel nog een klein beetje room toevoegen.
LEKKER MET EEN STUKJE STOKBROOD EN EEN FRIS SLAATJE, OOK MET EEN AARDAPPEL IN DE SCHIL OF PETERSELIEAARDAPPELEN.
Weight 20 g
Maat/eenheid

Updating…
  • No products in the cart.