Karwij Zaad = Kummel
Karwij (Carum carvi) is een tweejarige plant, die behoort tot de schermbloemenfamilie (Apiaceae of Umbelliferae).
De plant komt ook in het wild voor in West-Azie, Europa, en Noord-Afrika, waar hij in weilanden, bermen en op dijken groeit.
De zaden worden gebruikt in o.a. brood en (zuur)koolgerechten maar ook voor inmaak.
De beste karwij komt uit Nederland. We gebruiken er zelf maar weinig van maar exporteren zo ongeveer de hele oogst naar Duitsland en Oostenrijk.
Karwijzaad wordt ook wel wilde komijn genoemd.
Karwij is sterker van smaak dan komijn(djinten). Het heeft een kruidige, anijsachtige zoete smaak.
Gebruik : Gebruik karwij met mate vanwege de sterke smaak.
Toepassing (in, op of met):
Inmaak (komkommer, augurk) – salades (kool, courgette, aardappel) – kaas (verse kaas, Munster, Monchou)
– vlees (varken, rund, lam, gehakt) – gans – groenten (wortel, kool, komkommer) – fruit (appel) – hartig gebak.
Recept
Groentequiche
hoofdgerecht
bereiden 10 min, wachten 35 min
4 personen
Ingrediënten
6 vellen deeg voor hartige taart (diepvries, pakje a 450 g)
1 bekertje crème fraîche (125 g)
6 eieren, losgeklopt
1 groene kool, fijngesneden
250 g broccoli, in roosjes
250 g tofu of quorn
1/2 pot zilveruitjes (a 340 g), uitgelekt
1 theelepel karwijzaad (kummel)
Materialen
taartvorm (doorsnede 30 cm), ingevet
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C. Laat de deegvellen op het aanrecht ontdooien. Roer de crème fraîche door de losgeklopte eieren.
Schep de groenten, de tofu of quorn, de zilveruitjes en het karwijzaad erdoor. Laat het groentenmengsel even op kamertemperatuur komen,
zodat de ingrediënten zich goed aan elkaar kunnen hechten.
Bekleed intussen de taartvorm met het deeg en bak hem 10 minuten in het midden van de oven.
Schep de vulling in de voorgebakken bodem en bak de quiche in ca. 35 minuten gaar en goudbruin.