2 jarige Basisopleiding Kruiden is nu weer de Basiscursus Vakopleiding geworden lees daar verder

Inhoud van de Basisopleiding te Oosterblokker

In  de 2-jarige Basisopleiding worden ongeveer 75 geneeskrachtige kruiden uitgebreid van allerlei kanten besproken. Daarnaast komen allerlei onderwerpen uit de natuurgeneeskunde aan de orde en enkele veel voorkomende aandoeningen. De kruiden worden besproken rond bepaalde thema’s, zoals de plantenfamilies, inhoudsstoffen, EHBO, huisapotheek, voorjaarskruiden en reiniging, en onderwerpen die zich in de les aandienen.

Bij elk kruid komen de volgende onderdelen aan de orde:
 1. Botanie: waar groeit het kruid, hoe ziet het er uit en tot welke plantenfamilie behoort het
 2. Historie: wat is er van oudsher bekend over het kruid, en welke oude gebruiken en volksgeneeswijzen kennen we nog?
 3. Signatuur: wat is er af te lezen aan de uiterlijke vorm en verschijning van de plant; wat voor geneeskracht laat de plant ons zien?
 4. Typologie: welke overeenkomsten zijn er tussen het karakter van de plant en dat van de mens; bij welk type mens past het kruid?
 5. Inhoudsstoffen: welke werkzame bestanddelen zitten er in een plant en wat is hun werking?
 6. Geneeskrachtige werking: wat voor helende werking heeft het kruid in ons lichaam en wat voor processen kan het op gang brengen?
 7. Medicinale toepassing: bij welke aandoeningen wordt de plant gebruikt en hoe werkt het dan precies?
 8. Gebruik: welk deel van de plant wordt er gebruikt en hoe wordt het gebruikt?

Jaarprogramma

De inhoud van het 1e jaar is gelijk aan het 1e jaar van de Vakopleiding (lees aldaar verder). In het 2e jaar ligt de nadruk meer op toepassing en gebruik. Rond diverse orgaansystemen in ons lichaam worden allerlei goed te behandelen aandoeningen besproken. Naast het gebruik van kruiden gaat het nu ook om voeding, leefwijze en achtergrond van ziekte. Vanuit de visie van de natuurgeneeswijze wordt uitleg gegeven. Naast theorie is er veel praktijk, waarbij de nadruk ligt op eigen gebruik en toepassing binnen de familie. In het jaarprogramma van beide jaren komen de volgende onderwerpen o.a. aan de orde.
 • Kennismaking met de kruidengeneeskunde, visie, ontwikkeling en geschiedenis;
 • Basisfilosofie van de natuurgeneeskunde o.a de homotoxicoseleer, driegeleding en zevengeleding;
 • Het gebruik van kruiden in het algemeen, als thee en als keukenkruid;
 • Het gebruik van kruiden specifiek, als geneesmiddel;
 • Het verwerken van kruiden en het maken van kruidenpreparaten: theemengsels, tincturen, zalven, oliën en kompressen;
 • Het leren kijken naar planten: proeven, kijken, ruiken en voelen; de signatuur ervaren;
 • De inhoudsstoffen van kruiden en hun geneeskrachtige werking uitdiepen;
 • Bespreking van ongeveer 40 geneeskrachtige kruiden per jaar naar signatuur, inhoudsstoffen, typologie, geneeskrachtige werking en medicinale toepassing bij eenvoudig te behandelen aandoeningen
 • Bespreking van hoe je aandoeningen met kruiden, voeding en andere leefwijze kunt beïnvloeden.
Bij de bespreking van de kruiden wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de jaargetijden om de aanschouwelijkheid zo groot mogelijk te maken. Bij het lesgebouw Flora bevindt zich een mooie Kruidentuin waar je elke les een kijkje kunt gaan nemen. Een  les bestaat uit 5 uur waarvan de helft theorie en de andere helft praktijk zal zijn. Er wordt veel in kleine groepjes gewerkt. Het thuis uitwerken van de aangeboden stof is zeer raadzaam. Middels huiswerkopdrachten wordt je daartoe gestimuleerd. Een paar keer per jaar zullen er toets momenten zijn waarin je dmv een opdracht je kennis laat zien en deelt met de groep. Uitwisseling is in het 2e jaar belangrijk. Huiswerk tijd is 3 à 4 uur per week. We beschikken ook over een groot assortiment kruidenboeken. In de lessen wordt gewerkt met het boek: Signatuur en Eigenschappen van Kruiden deel 1 (13e druk 2018) Dit boek is verplicht lesmateriaal en is in de 1e les te koop. In het 2e jaar is Signatuur en Eigenschappen deel 2 met meer kleur en nog 32 nieuwe kruiden vereist. Overig lesmateriaal wordt door docent verstrekt. In de zomer is het mogelijk om  een aantal dagen als stage te komen meewerken in het Kruidenrijk. Verblijf is mogelijk in Het Bergkristal. De bedoeling is dat je na 2 jaar voldoende kennis hebt om kruiden-preparaten te maken en de kruiden te gebruiken in je directe omgeving bij veel voorkomende aandoeningen. Deze 2 jarige Basisopleiding vormt een zelfstandig geheel. Bij voldoende aanwezigheid (80-90%), inzet en positieve toets-momenten  krijg je aan het eind een Certificaat.

Inschrijven

U kunt zich hier inschrijven. Let op steeds vaker belanden bevestigingen in je spam box.

Toelatingseisen

Iedereen die interesse heeft in kruiden en zich wil verdiepen in de natuurlijke geneeskunde kan deze opleiding volgen Er is dus geen specifieke vooropleiding nodig.

Lesdagen

Klik hier voor een overzicht van de lesdagen en -tijden en de startdata voor het studiejaar 2022/2023.

Kosten

De kosten per cursusjaar bedragen: Klik hier voor het lesgeld. het inschrijfgeld € 100.– mag hiervan worden afgehaald. Bank: NL83INGB0004059237 Termijnbetaling is mogelijk als het nodig is, er komen dan bankkosten bij nl. 2 euro per termijn. Je mag dit formulier gebruiken: Betalingsregeling 2022.

Klachtenprocedure

de volgende vertrouwelijk klachtenprocedure wordt gehanteerd: Het kenbaar maken van de klacht:
 • eerst wordt de klacht met de eigen docent besproken.
 • als dat lastig is kan er gecommuniceerd worden met de hoofddocent van de opleiding dus rechtstreeks met het Kruidenrijk mondeling of per telefoon.
Het verwerken van de klacht:
 • de klacht wordt direct serieus genomen en met de desbetreffende personen besproken; daarover krijgt de betrokkene binnen tien dagen antwoord.
 • mocht uitvoerig onderling overleg geen oplossing bieden, dan kan er, in het uiterste geval, een onafhankelijke partij ingeschakeld worden om tot overeenstemming te komen. Deze commissie behandeld binnen 10 dagen de klacht vertrouwelijk, de uitspraak is bindend.
 • De onafhankelijke klachtencommissie bestaat uit: de Heer Peter Nouwens, organisatieadvies en mediation, Langestraat 25a, 5038 SC Tilburg Dr. Wilma Caris-Verhallen, klachtencommissie Den Bosch woonachtig te Haaren
 • afgehandelde klachten worden voor een termijn van één jaar vertrouwelijk bewaard.
Updating…
 • Geen producten in de winkelwagen.