Vakopleiding Kruidengeneeskunde

Het Kruidenrijk verzorgt al 23 jaar een gedegen Vakopleiding Kruidengeneeskunde. De opleiding duurt 4 jaar, in blokken van 2 jaar, en is zeer afwisselend en boeiend om te volgen. Hij wordt gegeven in Haaren (NBr),in de Zilk (ZH) en Oosterblokker (NH) door enthousiaste docenten.

Iedereen met interesse in kruiden en kruidengeneeskunde kan meedoen. De kosten zijn meestal geen drempel. Betalingsregelingen zijn mogelijk. Bij de begin en eindtijden is rekening gehouden met de drukte op de weg en schoolgaande kinderen. De vakanties volgen de schoolvakanties in de regio.

De cursus is zeer praktisch; theorie en praktijk wisselen elkaar af. Bij alle cursuscentra ligt een kruidentuin.

Samenvatting basiscursus

In de basiscursus van 2 jaar gaat het vooral om de basiskennis van de kruiden. Een 80 tal kruiden die in de praktijk veel gebruikt worden, zoals goudsbloem, brandnetel, kaasjeskruid, maretak staan centraal en worden besproken naar signatuur, inhoudstoffen en geneeskrachtige werking.

Daarnaast is er veel aandacht voor het gebruik en verwerken van kruiden. Je leert hoe je kruidenproducten zelf kunt maken. Regelmatig wordt in de kruidentuin rond gekeken. Door de theorie te koppelen aan de praktijk, door het vergaren van kruidenkennis en eigen ervaring leert men de kruiden op allerlei manieren kennen en wordt de eigen intuïtie ontwikkeld. Lees verder

Samenvatting vervolgcursus

In de vervolgcursus, ook 2 jaar, wordt er dieper ingegaan op de geneeskrachtige kant van de kruiden en de therapeutische toepassing ervan. De kruiden worden ingedeeld naar orgaansysteem en veel voorkomende ziektebeelden. Vanuit de visie van de natuurgeneeskunde worden mensbeeld en ziekte besproken.

Ook is er aandacht voor de leefwijze en de voeding. Tevens worden de Bloesemremedies behandeld. De lessen zijn zo opgebouwd dat er voldoende ruimte is voor het stellen van vragen, het delen van ervaringen en het verwerken van de kennis door het uitvoeren van opdrachten, alleen of in groepjes. Lees verder

Samenvatting 4e jaar

Omdat niet alle organen en ziektebeelden in het 3e jaar kunnen worden besproken loopt het 3e jaar door in het 4e jaar. Er is voldoende tijd om de stof te verwerken en om je eventueel voor te bereiden op het examen. Het is de bedoeling dat men aan het eind van de cursus een gedegen kruidenadvies kan geven en op een therapeutische manier durft te werken met kruiden.

Deelnemers ontvangen aan het eind van de cursus een Certificaat. Het is ook mogelijk om de cursus, naar eigen keuze, af te sluiten met een examen. Zelfstudie is dan wel vereist. Bij een goed resultaat ontvangt men een Diploma.

Dit diploma geeft niet automatisch aansluiting bij een beroepsvereniging. Daarvoor moet je eerst aan hun eisen voldoen. Wel kun je nu al een eigen praktijk voeren. Of de kruidenkennis inzetten naast andere geneeswijzen, zoals veel gediplomeerden doen. Lees verder

Inschrijven

U kunt zich hier inschrijven.

Toelatingseisen

Iedereen die in heeft in kruiden en zich wil verdiepen in de natuurlijke geneeskunde kan deze opleiding volgen Er is dus geen vooropleiding nodig.

Lesdagen

Klik hier voor een overzicht van de lesdagen voor het studiejaar 2017/2018.

Kosten

Klik hier voor de kosten en voor de betalingsregeling

De kosten per cursusjaar bedragen:

€ 725,-- voor Haaren en Oosterblokker

€ 765,-- voor de Zilk

Voor dit bedrag krijgt u: 32 lessen waarin 2 praktijklessen & inclusief lesmateriaal

Het examengeld: € 80,--

Inschrijving is een serieuze zaak.

Docenten

Klik hier voor een voorstelling van de docenten